GEZİ STAJI
Stajımda sıra en çok öğrenmeyi istediğim zanaatteydi. Cam işleri hakkında bilgi alabilmek için Belgüzar Usta'nın dükkanına gittim.
Belgüzar Usta'nın dükkanında yaptığı ürünleri inceledikten sonra sohbetimize başladık. Kendisine ilk olarak usta-çırak ilişkisini öğrenmek için çırağının olup olmadığını sordum. Belgüzar Usta, dükkanında usta-çırak gibi bir ilişki olmadığını ama kendisine ürünleri yapmada ve dükkanındaki ürün satışında yardım eden bir yakınının olduğunu söyledi.
Sohbetimize devam ederken, kendisinden hem cam işinin nasıl yapıldığını öğrenmek, hem de ürünlerini yaparken kullandığı malzemeleri görmek için birkaç örnek yapmasını rica ettim. Belgüzar Usta da önce malzemelerini göstererek işe başladı.
Belgüzar Usta kullandığı aletleri, şalümo, çelik çubuk ve renkli cam çubuk olduğunu söyledi. İlk olarak Belgüzar Usta cam üfleme sanatını gösterdi. Şalümodan gelen alevde içi boş incecik bir cam çubuğu eritmeye başladı.(Eritme işlemi gerçekleştirilirken ısıyı cama eşit ölçüde dağıtmak ve tek bir tarafa akmasını önlemek için cam çubuğu 360 derece aynı hızda durmadan çevirmek gerekiyor.) Camın erime işlemi tamamlandıktan sonra Belgüzar Usta çubuğu istenilen ölçüye gelene kadar üfledi. Çok sert üflenmemesi gerektiğini söyleyen usta , daha sonra camın istediği şekli alabilmesi için el aletlerini kullandı.
Belgüzar Usta ürününü bitirdikten sonra bana da deneme imkanı sundu. Küçük bir tüp yapmaya başladık.
Cam tüpü hazır hale getirdikten sonra, Belgüzar Usta açıkta kalan ucu yine şalümonun ateşinde ısıtarak çelik çubuk yardımıyla tüpün keskin ucunu yok etti.
Belgüzar Usta, üfleme cam aşamasını bitirdikten sonra bir de boncuk yapımını göstermeye başladı. Şalümodan gelen alevde renkli cam çubuğunu 360 derece aynı hızda çevirmeye başladı. Usta, cam eridiğinde, onu çelik çubuğa akıtmaya başladı. Bu işlemi yaparken çelik çubuğu da 360 derece aynı hızda çeviriyordu. Eriyen cam çelik çubuğa sarıldıktan sonra, çelik yüzey yardımıyla boncuk şekli verilmeye başlandı. Bu aşama bittikten sonra bir başka cam çubukla boncuk şekline gelen camın yüzeylerine noktalar konuldu.( Bu işlem de bitince, soğuması için kumun içine koyuluyormuş.)
Belgüzar Usta, bütün ayrıntıları gösterdikten sonra, boncuk yapımını da denememe yardımcı oldu.
Cam işiyle ilgili gereken bilgileri aldıktan ve keyifli cam denemelerimi bitirdikten sonra oradan ayrıldım.
Gitmeye yakın bir binanın altında gördüğüm heykel yapımı beni oldukça meraklandırdığından, ertesi gün zanaatkarıyla da konuşmaya karar vererek günümü sonlandırdım.