17 Eylül 2013 Salı

Üretim Stajı 8. gün ( 28.06.2013 )

   Stajımızın son gününde, staj süreci ve bankların son hali hakkında genel yorumlar almak üzere her grup bankıyla birlikte E3 binasının balkonuna çıktı. Hocalarımız ile birlikte bankların her birine tek tek bakarak yorumlar yaptık. Böylece stajımızı bitirdik, artık tatil için hazırıııız! :)

 




 

** Bu arada unutmadan, bankımızın adı #occupybench :)

Üretim Stajı 7. gün ( 27.06.2013 )

   Bugün, bankımızın son görüntüsüne ulaşmayı hedefleyerek işleme başladık. Dün belirlediğimiz kolaj denemelerinden yola çıkarak hazırladığımız yapıştırıcıyı denememizdeki gibi uygulayarak işlemi bitirdik. Yapıştırıcı kuruduktan sonra vernik uygulaması yaparak bankımızı hazır hale getirdik.



Üretim Stajı 6. gün ( 26.06.2013 )

   Bugün, bankımıza 2 kat boya uygulayarak güne başladık. Bankımız kururken, biz de topladığımız gazetelerden Gezi Parkı temalı küpürler seçerek onları kesmeye başladık. Seçtikten sonra birkaç kolaj denemesi yaparak ertesi gün yapıştırmak için hazır hale getirdik.



Üretim Stajı 5. gün ( 25.06.2013 )

   Bugün, dün belirlediğimiz malzemeleri alarak güne başladık. Aldığımız malzemeleri olası hataları önlemek için hemen bankta uygulamadan, artan MDF parçalarında denemeye başladık. Yapıştırıcımızı önce küçük bir kap içinde hazırlayıp, bunu hem direkt MDF'ye hem de gazetenin üstüne ince tabaka halinde uyguladık. Bir diğer yandan ise bankımızın boyama işlemini gerçekleştirerek günü tamamladık.

*Bankımız için bir de verniğe ihtiyacımız vardı. Bu yüzden diğer grupların kullandığı vernik örneklerini deneyerek en iyisinin hangisi olacağına karar vermeye çalıştık. Fırça ile sürülen vernik iz bıraktığından, mat sprey verniğe karar verdik.

 


Üretim Stajı 4. gün ( 24.06.2013 )

   Üretim stajımızın 4. gününde bankımız için Gezi Parkı konseptini seçerek, bankımızda bu konseptimizi nasıl gösterebileceğimizi tartıştık. Sonuç olarak Gezi Parkı temalı gazete küpürlerini kullanmaya karar verdik. Bankımızın üst tablasına yerleştireceğimiz bu küpürleri en iyi nasıl yapıştırabiliriz diye araştırarak duvar kağıtlarının yapıştırılmasında kullanılan bir ürünü tercih ettik. Aynı zamanda üst tabla haricinde kalan bölümleri de mat siyah sprey boyayla boyamaya karar verdik ve onları almak üzere günü tamamladık.

Üretim Stajı 3. gün ( 21.06.2013 )

   Üretim stajımızın 3. gününde kesilen parçalarımızı birleştirerek bankımızın kurulumunu tamamladık.


 
  * Parçaları birleştirirken MDF'nin zarar görmemesi için kesimden artan parçaları ara yüzey olarak kullanarak çekiçle baskı uyguladık. 
 

 
 

Üretim Stajı 2. gün ( 20.06.2013 )

   Üretim stajımızın 2.gününde, bankımızın kesimini gerçekleştirdik. Kesimden kaynaklı pürüzleri ve modellemede kesim payı bırakmadan boolean difference komutunu sıfıra sıfır kullandığımız için bağlantı noktalarının birleşmesinde yaşadığımız problemi, zımparalayarak çözdük ve kurulumu için hazır hale getirdik.



 
 

Üretim Stajı 1. gün ( 19.06.2013 )

   Üretim stajının birinci gününde CNC için gerekli ayarlamaların bitirilip, kesime başlanması planlanıyordu. Fakat ilk kesimlerde gerçekleşen sorunlar nedeniyle, bizim bankımızın kesimi için ilk günde süre yetmedi. İlk kesimlerde çıkan sorunları bir sonraki gruplarda yaşamamak için gerekli düzeltmelerin yapılması istendi, bunu gerçekleştirdikten sonra, kesimi biten grubu izleyerek tecrübe edinmeye çalıştık.



4 Eylül 2013 Çarşamba

Teknoloji Stajı 3. gün ( 14.06.2013 )

   3. staj gününde, üretim aşamasını gerçekleştirebilmemiz için CNCde kullanacağımız Visual Mill programını öğrenmeye başladık.

   İlk olarak, SpaceClaimde  birkaç model oluşturup, Rhino dosyası halinde Visual Mill programına aktardık. Bu sayede Visual Milldeki ayarları ve dikkat etmemiz gereken noktaları öğrenmiş olduk.


 
 
   Denemelerle ayarları ve dikkat etmemiz gereken noktaları öğrendikten sonra, bankın bir parçasını eğitmenimiz eşliğinde deneyip, CNCye aktararak kendi bankımıza başlamadan önce bir örnek görmüş olduk.
 
  



Teknoloji Stajı 2. gün ( 13.06.2013 )

   Stajın 2. gününde, bağlantı noktalarını daha detaylı bir şekilde inceleyebileceğimiz SpaceClaim adlı programı öğrendik
  
   İlk aşamada, bu programda kullanabileceğimiz komutları birkaç model denemesi yaparak öğrendik.




 
     
   Komutları öğrenebileceğimiz denemeleri yaptıktan sonra, bankın her bir parçasını ayrı ayrı çizerek SpaceClaimde modellemeye başladık.




 
    Parçaları birleştirip bankın modelini tamamlarken, bacaklarda olması gereken eğimi göz ardı ettiğimiz için üst desteğin birleşmesinde sorun yaşadık. 
 
 
   Modellemenin birleşme aşamasında yaşadığımız sorunu daha sonra eğimi dikkate alarak düzelttik.
 


   *Bir gün önce karar verildiği gibi, bağlantı noktası hakkında tartışıp, en sağlam olanın geçmeli sistem olduğuna karar verip modelimizde uyguladık.

   Teknoloji Stajı 1. gün ( 12.06.2013 )

   1. sınıf Endüstri Ürünleri  Tasarımı yaz stajı, üretim odaklı bir bank inşa edilmesiydi. Stajın ilk gününde üretimin gerçekleşme aşamaları hakkında konuşarak, istenenleri öğrendik. Bizden beklenen, yan görünüşü ve ölçüleri verilen bankı analiz edip, bağlantı noktaları hakkında karar vermemizdi. Beklenenleri yapmaya başlarken, süreci hızlandırmak için 4 kişilik grubumuzda görev dağılımı yaptık. Böylece, bir yandan bizden istenen boyuttaki bank için, verilen ölçüleri oranlayabiliyor, teknik çizim (yan görünüş, üst görünüş, perspektif ve patlamış perspektif) yapıp,  Rhino modelini oluşturabiliyorduk. Modellemeyi yaparken üstünde durduğumuz en önemli nokta bağlantı noktalarıydı. Bunun için bağlantı noktaları hakkında tartışıp, birkaç denemeden sonra o akşam araştırmaya ve ertesi gün bulduğumuz fikirleri paylaşmaya karar verdik.